MAJ 2018.

LETNJA ŠKOLA ARHEOLOGIJE

U periodu od 15. do 23. juna u Istraživačkoj stanici Petnica biće organizovana Letnja škola arheologije, za učesnike osnovnog nivoa. Kroz niz zanimljivih praktičnih radionica i teoretskih predavanja polaznici će imati prilike da se na programu bolje upoznaju sa metodama i tehnikama koje se primenjuju prilikom terenskih, kabinetskih i laboratorijskih arheoloških istraživanja.

MAJ 2018.

LETNJA NAUČNA ŠKOLA

Istraživačka stanica Petnica POZIVA učenike koji školske 2017/18. pohađaju SEDMI razred da se prijave na LETNJU NAUČNU ŠKOLU – naučno-obrazovni program za najmlađe, koji će biti organizovan krajem leta ove godine. Za više informacija možete videti ovde.

APRIL 2018.

IZLOŽBA POVODOM 35 GODINA PETNICE

Od 21. do 29. aprila 2018. godine u Velikoj Galeriji SANU-a u Beogradu biće održana izložba povodom 35 godina rada i postojanja Istraživačke stanice Petnica. Ovom prilikom pozivamo Vas da posetite našu izložbu i vidite kako je teklo formiranje i razvoj Stanice u proteklom periodu, kao i da se upoznate sa našim dosadašnjim postignutim rezultatima.

 

APRIL 2018.

PROLEĆNI KURS ARHEOLOGIJE

U periodu od 24. do 27. aprila u Istraživačkoj stanici Petnica biće realizovan prolećni kurs arheologije, za učesnike naprednog nivoa. Očekuje se učešće oko 20 polaznika koji će nastaviti dalje aktivnosti na realizaciji svojih samostalnih i grupnih istraživačkih projekata u toku 2018. godine. Pored praktičnih aktivnosti na programu će biti priređeno i nekoliko teorijskih predavanja i metodoloških radionica u realizaciji naših stručnih saradnika.

FEBRUAR 2018.

IMPERIALISM AND IDENTITIES AT THE  EDGES OF THE ROMAN WORLD 4

Pozivamo sve zainteresovane koleginice i kolege da se prijave za učešće na konferenciji koja će se održati u Istraživačkoj stanici Petnica u periodu od 20. do 23. septembra 2018. godine.

FEBRUAR 2018.

ZIMSKI KURS ARHEOLOGIJE

Od 01. do 05. marta u Istraživačkoj stanici Petnica biće realizovan Zimski kurs arheologije, za učenike srednjih škola naprednog nivoa programa. Sadržaj programa usemren je na pripemi učesnika za realizacijom samostalnih ili grupnih istraživačkih projekata u toku ove kalendarske godine. Pored teoretskih predavanja čije teme će se odnositi na određena istraživača pitanja obuhvaćenih predlozima, učesnici će započeti i realizaciju svojih istraživačkih tema.

 

FEBRUAR 2018.

PETNIČARI U NOVOM BROJU NATURE-A

U jednoj od vodećih studija drevne DNK-a koja je realizovana u proteklim godinama učestvovali su i bivši učesnici Programa arheologije Dušan Borić i Dragana Antonović, kao i bivši rukovodilac programa Andrej Starović. Rezultate ovog istraživanja publikovani su u novom broju Nature-a i možete ih videti ovde.

FEBRUAR 2018.

ZIMSKA ŠKOLA ARHEOLOGIJE

U periodu od 21. do 27. februara biće realizovana Zimska škola arheologije, za učesnike srednjih škola osnovnog nivoa programa. Kroz niz teoretskih predavanja i praktičnih radionica učesnici će imati prilike da se detaljnije upoznaju sa osnovnim odlikama istorijskih perioda, tehnikama i metodama koje se primenjuju u širokom spektru arheoloških istraživanja, pravilnim pristupima multidisciplinarnih istraživanja, kao i prirodi naučnih problema sa kojom se arheologija kao naučna disciplina bavi.

FEBRUAR 2018.

NOVI SAJT PROGRAMA ARHEOLOGIJA

Početak 2018. godine započinjemo redizajniranim sajtom Programa arheolgija u Istraživačkoj stanici Petnica. Nadamo se da će novi izgled naše internet stranice pomoći svim našim bivšim, sadašnjim i budućim učesnicima da dobiju još bolji kvalitet informacija o našem radu, mogućnostima i planovima.

 

 

 

JANUAR 2018.

KONFERENCIJA KORAK U NAUKU 2017.

Krajem novembra meseca održana je XVI Konferencija Korak u nauku polaznika petničkih programa u Istraživačkoj stanici Petnica. Među mnogobrojnim radovima našlo se i pet najuspešnijih radova sa Programa arheologija realizovani od strane šest autora u toku 2017. godine.

JANUAR 2018.

PETNIČKE SVESKE 75

Krajem novembra meseca izašao je 75. broj Petničkih sveski - Zbornik radova polaznika Istraživačke stanice Petnica. Četri najuspešnija rada sa Programa arheologija koji su realizovani u toku 2016. godine  i koji su bili prezentovani na konferenciji Korak u nauku 2016. našlo se među 90 publikovanih radova u ovom izdanju.