Neda Mirković Marić

5/11/2018

Stigla u Petnicu prvi put jednog zimskog dana 1993. godine. To je bilo vreme najveće  inflacije, pa je da bi joj dao novac za kartu od Sombora Nedin tata išao da zameni marke kod dilera.

Tada se u Petnici prvi put susrela sa gomilom istomišljenika i nije se osećala usamljeno što nekad više voli knjige i enciklopedije nego ljude. I mogla je da se sedi u biblioteci celu noć!!!!

Neda je upisala arheologiju zato što je bila opčinjena vinčanskom kulturom i tokom srednje škole besomučno je čitala o vinčanskim figurinama i posudama.

Nedin istraživački put nije bio ni lak ni pravolinijski. Bilo je tu skretanja i zastajanja i lutanja i flertovanja i preispitivanja i dvoumljenja i ljutnje i suza i znoja.

I tog fenomenalnog osećaja koji te hipnotiše kad si na terenu, kad si prašnjav od zemlje i sunce je prejako, a ti si u sondi umesto na plaži. Jedeš sendvič dok sediš prljav na gomili izbačene zemlje pored sonde, ali ti je super.

Bilo je tu i pomisli da se odustane i ode daleko. Ali, onda ponovo dođe teren i sve je lepo i svi su srećni.

Neda je rešila da ne ode odavde. Mnogo voli muzeje i mislila je da će svoj radni put naći u depou nekog muzeja, pošto voli miris prašine i inventarne knjige i posetioce, i radionice i decu kad prvi put vide arheološke nalaze.

Put ju je odveo na drugu stranu i danas radi kao arheolog-konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici i brine se o arheološkim nalazištima severne Bačke i severnog Banata. Rekognoscira, evidentira arheološke lokalitete, piše projekte i svakim se oduševi i nada da će dobiti neke parice da se  još nešto radi i poboljša i doprinese. Pravi radionice i prezentacije i iskopava jedan višeslojni lokalitet kod Kikinde. Konačno zarađuje platu uživajući. Vrlo često radi i popodne i uveče i praznikom i subotom i nedeljom kad treba. I plaćaju se putovanja na koferencije i usavršavanja iz svog džepa. Umesto toga se moglo na more ili planinu...

Nedi nije bilo dosta arheologije, nego se udala za kolegu sa grupe, a i kuma joj je arheolog... Kad ide na odmor obilazi arheološka nalazišta i muzeje i smišlja šta će sledeće raditi.

Često se pita: Da li je vredelo? Da li je moglo drugačije? Očigledno da nije.

Videćemo...


Categories: Utisak o Petnici