Milica Vasić

5/11/2018

Nakon završene Karlovačke gimnazije, 1998. godine sam upisala Orijentalnu filologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu, a zatim sam dobila stipendiju Evropske unije, preko ministartsva ekonomije Republike Grčke i otišla tamo da studiram.

Takozvana "nulta" godina bila je posvećena učenju grčkog jezika na Atinskom univerzitetu, a zatim sam, 1999. započela studije arheologije i istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Retimnu, na Kritskog univerzitetu. Imala sam nekoliko zaista sjajnih profesora, ali bih izdvojila profesoricu dr Nenu Galanidu, koja mi je predavala praistorijsku arheologiju. Ona je učestvovala i u organizaciji iskopavanje u Pazinu, na Istri 2001. godine. Između nekih 300 studenata sa sve četiri godine studija, ona je između troje, koje je želela da povede sa sobom na iskopavanje, izabrala i mene. Međutim, tada su odnosi između naših dveju država još uvek bili čudni i ja nisam mogla da dobijem vizu. I mislim da se tu u velikoj meri ugasila moja karijera u arheologiji, pre nego što je zaista i počela. Moje studije su se svele na predavanja, učenje i ispite, bez imalo prakse.

Tačku na arheologiju sam stavila na najdivniji mogući način - održala sam predavanje polaznicima na jesenjem seminaru 2005. godine, simboličnih 10 godina nakon što sam prvi put kročila u Stanicu. Tadašnja šefica, Bogdana, pozvala me je da održim predavanje o sintezi istorije umetnosti i arheologije. Osećaj je bio izvanredan, beskrajno sam zahvalna i njoj i tim klincima.

Nakon studija sam se vratila u Srbiju, počela da se bavim prevođenjem sa engleskog i sa grčkog, zatim me je put nekako odveo u sferu medija, pa sam radila kao izvršni urednik jednog magazina, zatim sam 3 godine provela u Tanjugu, a onda sam se vratila u Novi Sad, i počela da radim u RTV Vojvodine. Radim u Odeljenju za PR i promociju, i dalje prevodim, za grčki sam sudski prevodilac.


Categories: Utisak o Petnici